(Genel Kurul için uzun oldu, hepsini konuşamayacağım, okunmasını rica ederim)
YMM & BD. Sinan ARSLAN
1.Bölüm: Selamlama ve Giriş
1. Faaliyet Raporu Hk:
2. Mozaik İle 32 Yıl
3. Meslek Siyaseti Nasıl Olmalı?
4. Katılım-Alternatif-Umut-Mücadele Var Mı?
5. Odamız Neler Yapabilir?
6. Vehbi Başkan ve Teşekkür …
7. Benim Önerilerim Oldu.
8. Sorunlar Azalıyor Mu?
9. Değişimin Zamanı, Şimdi Değilse Ne Zaman, Biz Değilsek Kim?
10. Söğüşleme-Azalan Gelir Ve Üyenin Genel Kurula Katılımı:
11. Toplumsal Olaylarda Biz Nerdeyiz?
12. Seçimlerde Mozaik Karşısında En Az İki Grup Olmalı:
13. Mozaik Sistemde Temsil Edilmeyen YMM’ler:
14. Haksız Rekabet Vb. Konuları; Odalar Ve Birlik Yerine GİB. Çözmek İstedi:
15. Meslek Siyaseti Neden Yapılır?
16. Mesleki Sorunları, Meslek Siyaseti Çözmeli:
2.Bölüm Aday Tanıtma Konuşması:
SELAMLAMA ve GİRİŞ
2022 Genel Kurul Toplantımız çok özel olacak; farklı düşünen bir grup düşüncelerini aktaracak ve seçim yapılırken de ilk defa tek liste olmayacak. Seçmen, köken ayırımı yapmayan 2. liste ile, destek verilebilecek alternatif adaylar olduğunu görecekler. En önemlisi de; her listenin aldıkları oy oranında, kurullara üyeler seçtiklerini ve daha güçlü kurulların oluşmasının mümkün olacağını görecekler. Genel kurulumuz mesleğimize, odamıza ve meslektaşlarımıza hayırlı olsun.
Her listenin aldığı oy oranında, kurul üyeliklerine seçildiği konusunun genelde bilinmediğini fark ettim. Abartmış olmayayım ama uzun yıllarım; Mozaik Sistemin, değişen ve gelişen durum karşısında, eksiklerini nasıl giderilebilir diye düşünmekle geçti. En önemlisi de; Mozak Listeye daha doğru aday nasıl gelebilir ve ön seçim ile oda genel kurul toplantılarında, konuşulmayan mesleki sorunları, çözümleri tartışılır hale nasıl getirebilirim diye mücadele verdim. Ancak bu sistem içerisinde sonuç alamayacağıma karar verdim. Yeni şeyler söylemek lazım. Bu nedenle Köken ayırımı yapmayan, tartışan, üreten ve meslektaşlara yeni adaylar sunan, tüzüğü olan Bağımsız YMM (BYMM) Grubunu kurduk. Bu çalışma 9 ay içerisinde yapılan toplantılar ile eksiklerini daha yeni tamamladı, hayırlı ve uğurlu olsun.
1. FAALİYET RAPORU HK:
Odamızın faaliyet raporlarında acaba şunları görebiliyor muyuz?
a) Yeterince müşteri bulamayan, tahsilat sorunları yaşayan, mesleğe yeni başlayan ve ihtiyaçları karşılanmayan meslek mensupları için neler yapıldı.
b) Odamız; teknolojiyi yeterince meslektaşların çalışmasını kolaylaştıracak şekilde, örneğin ortak kullanacağımız, ortak rapor yazma standartlarını oluşturan bilgisayar programını düşündü mü? Bu konu SMM’ler için TÜRMOB-Luca üzerinden uzun yıllardır çözüldüğünü düşünebiliriz. Ancak YMM odalarının bu konuyu gündemlerine almadığını, faaliyet raporlarında olmayışından anlıyorum.
c) Örneğin internet üzerinden; e-devlet şifresi ya da e-imzamız ile faaliyet belgesini, hatta sözleşmeyi neden alamıyoruz?
d) Üstelik karmaşık, çelişkili yasal mevzuatın, mesleğimiz ve meslektaşın itibarını nasıl sıkıntıya soktuğunu ve bunu nasıl çözemediğimizi de, faaliyet raporunda yer verilmeyişinden anlıyorum.
Odaların kuruluş amacı 3568/14.madde ile meslek mensupları ile ilgilidir ve özetlemek gerekirse;
1. İhtiyaçlarını karşılamak,
2. Meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak,
3. Mesleklerin genel menfaatlere uygun gelişmesini sağlamak,
4. Meslektaşların birbirleriyle ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak,
5. Meslek disiplini ve ahlakını korumaktır.
Ben bu 5 konuya bakınca; tamamı için ihtiyaçların yeterince karşılanmadığını düşünüyorum.
Ayrıca 20.06.1997 yürürlük tarihli, kanun değişikliği ile Odalar, kuruluş amaçlan dışında faaliyette bulunamazlar düzenlemesi getirildi. İşte bu durumda, gruplara görev düşüyor. LİSTE İLE SEÇİME GİREN GRUPLAR, ODAMIZIN YASAL OLARAK YAPAMADIKLARINI YAPMALI VE ÇÖZÜM İÇİN EYLEM YAPMA GÜCÜ OLMALI. Örneğin, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek, duayen üstatlarımızı milletvekili ve mahallî idarelerin seçimlerinde desteklemek, San. Ve Tic. Odaları, siyasî partiler, sendikalar ve derneklerle ortak hareket etmek gerektiğinde; Mozaik ve BYMM gibi grupların görevi olduğunu düşünüyorum. Bence bugüne kadar bu görev yapılmamış ve bu nedenle kazanımlarımız korunamamış, sorunlarımız da artmıştır.
2. MOZAİK İLE 32 yıl
Köken ayırımına dayanan, 30 yılı aşan MOZAİK sistemin; odamızın kuruluşunda toparlayıcı ve başarılı olduğunu, bunun karşılığında teşekkür etmemiz gerektiğini kabul etmeliyim. Ancak bu yöntem, uzun yıllardır, oda üyelerinin tamamını kapsamadığı, ömrünü doldurmuş ve özellikle yeni üyelerin ihtiyaçları başta olmak üzere, sorunları da yeterince çözemediği ve sürdürülebilir olmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca; çalışan, üreten yeni grupların ortaya çıkmasını da geciktirmiş ve mesleğimiz ile meslektaşımızın sorunlarına yeterince çözüm üretme gücü oluşturmadığı da düşünülmektedir. Özetle memnun olmayan meslektaşlar çoğalmış ve grup oluşturma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Ben bu konuyu 6 yıldır açık açık ve her platformda dillendiriyorum.
16 yılda Mozaik sistemini inceledim ve benim sorun çözme mücadelem;
⁃ İlk 4 yıl sorunu anlamakla geçti ve sonraki dönemlerde grubumuzda öneriler sundum,
⁃ 2013 yılı Grup ön seçiminde eşit şartlarda olmayan adaylık yarışına katıldım,
⁃ Sonraki yıllar mücadelemizde; 2016 grup önseçimine rağmen ve 2019 yılı ise grup önseçimine katılmadan sembolik olan BAĞIMSIZ adaylığım ile mücadelemi Mozaik içerisinde tamamladım.
⁃ 2021 yılı, etkili görüşmeler sonrası üstatlarımız ile BYMM Grup çalışmasına devam ediyoruz.
Kimse de bana, niye kendini zahmete sokuyorsun demesin. Gücümün yettiğince, ihtiyaç duyulan konularda, sosyal sorumluluğumu da yapmaya çalıştım. Hatta görmüşsünüzdür, Koro ve dans grubunu da kurarak, üstatlarımla türkü söyleyip, zeybek de oynadık. Yapılmayanı yapmak gerekir, kolaya kaçmadan ve benim çıkarım da sosyal sorumluluğumu yerine getirmek dışında, bu çalışmaları başlatma onurunu da taşıyorum.
3. MESLEK SİYASETİ NASIL OLMALI?
Meslek ODALARIMIZDA, muhalefet GRUBU olmayan var mı? Sadece İst. YMM Odası, muhalefet grubu olmayan ender ve önemli odalardan biridir. Örneğin TÜRMOB’da İSMMMO’da muhalefet olmadan meslek mücadelesi yapılabilir mi? Sizce bu mümkün olabilir mi?
Yaklaşık 10 yıldır, sonuç alma imkânı olmasa da, farkındalık ve muhalefet görevi sadece bir kaç cesaretli bağımsız adayın sırtında kalmıştır. Acaba muhalefetin önemli bir görevi olduğu unutuluyor mu? Anladığım kadarıyla Mozaik sistem; eleştiriye ihtiyaçlarının olmadığını ve/veya ihtiyaç varsa kendimiz onu da yaparız diyor. Takdir sizlerin.
Güçlü bir muhalefet yoksa, ya ciddi sorunumuz yok, ya da sorunu olanların bir şekilde muhalefet etme imkanı kısıtlanmış demektir. Ben her iki durumun da bizde olduğuna inanıyorum. Ciddi Sorunu olmadığını düşünenlerin önemli bölümü; işi az olanlara karşılık, haksız rekabeti kullanan meslektaşlar olduğunu da unutmayalım.
4. Katılım-Alternatif-Umut-Mücadele Var mı?
En son yapılan 3 genel Kurul toplantısında, Bağımsız adayların yer almış olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı İst. YMM Odası'nın Seçimleri; en azından ikinci bir listenin gecikmeli de olsa 2022 yılında BAGIMSIZ YMM olarak ortaya çıkması da beklenen bir durum olduğu kabul edilmelidir
Bir meslek odasının başarılı yönetilebilmesi, ancak yeterince üyelerden destek alması ve yeterince muhalif düşüncelere yer verilmesi ile tamamlanacağını düşünüyorum. Böylece daha güçlü yönetim için gerekli motivasyonun oluşacağı ve temsili sistemin olumlu katkı vermesi de mümkün olacaktır.
Odamız Genel Kurul Toplantılarının 1. gününe katılan üyeler % 5 ve seçim yapılan 2. güne katılan üye sayısı ise % 20 civarında, yani çok az katılım oluyor. Bunun nedeninin tüm kökenlerde yeterli katılım ve görüşmenin olduğu söylense de bunun doğru olmadığı bilinmektedir. Bu durum da; sorunların ve çözümlerin de yeterince ortaya çıkması mümkün olmamaktadır.
Meslektaşları, köken ayırımına tabi tutarak, meslek siyasetini kurgulamanın; bu zamanda mesleğimize ve meslektaşlarımıza zarar verdiği, yeterince konuşulmaktadır.
Meslektaşların kapasitelerine uygun iş dağılımı oluşturması, yeterince kurumsallaşmayı başarması, haksız rekabeti önleyici yeterince çözümleri bulması ancak Meslek odamızın desteği, gözetimi ve uygulamaları ile mümkün olacağı bilinmesine rağmen, neden yeterince çözüme ulaşılamıyor?
Meslektaşların sorunları daha etkili nasıl çözülür? Sorumluluğunu bilen üyeler; seçime girecek adaylara verecekleri destek ile mücadeleye güç katarlar. Destek; genel kurul toplantısına katılmak ile olur. Yeterli ve güçlü katılım dışında bir yöntemin olmadığını da düşünüyorum.
5. ODAMIZ NELER YAPABİLİR?
1- Oda üyelerimizin çoğunluğu, şahıs firmaları ile faaliyetlerine devam etmekte. Üstelik yeni YMM olanlar sizce uyumlu bir başlangıç ve doğru geçiş yapabiliyorlar mı? Peki, neden Odamız bunu değiştirmek için adım atmaz,
2- Odamızın tecrübeleri ışığında, birlikte nasıl çalışacağını gösteren, mesleğimizin özelliklerini dikkate alarak, KURUMSALLAŞMA PROJESİ’ni hazırlamak ve hayata geçirmek çok mu zor? Katılmak isteyenlerin başvurularını toplayıp, uygulamaya geçerek, her yıl 100’lerce üyemizin yer aldığı onlarca şirketin kurulmasının önü açılmalı. Meslektaşlarımızın kurumsallaşması odamız öncülüğünde neden kolaylaştırılmaz?
3- Meslektaşımız sözleşmesini girdiği mükellefin, Maliye Bakanlığındaki bilgilerini neden göremiyor ve elektronik denetim neden hayata geçmesi için gerekli girişimler yapılmıyor? Gücümüz bu kadar mı?
4- Ben meslek odası yöneticisi olsam ne yaparım; Disiplin suçu işlendiğinde üyesine ceza veren meslek odamız varken; örneğin devlet yöneticilerinin meslektaşlarımıza hak etmeyen söz söylenmesi durumunda (müşterisini söğüşleyen YMM ifadesini hatırlayın) bunu cılız şekilde ve sadece “talihsiz bir ifade” olduğunu söyleyerek geçiştirmek yerine, meslektaşlarımızı da davet ederek, etkili bir basın açıklaması, etkili bir eylem çağrısı yapmak, gücümüz ile orantılı ses çıkartmamız gerekmez mi?
6. Vehbi Başkan TEŞEKKÜR ……..
Kurucu Sezai Başkan çok şanslıydı; çok az üye sayısı olan odamızı, mozaik sistemle yönetirken, haksız rekabetin pek olmadığı, meslek itibarının en yüksek olduğu, en düşük kira vb. olumlu durumların bulunduğu zamanda oda başkanlığı yaptı. Bu nedenle daha zor şartlarda görev yapan Vehbi üstadıma; 6 yıllık başkanlık dönemi emekleri için tekrar teşekkür ederim.
Geçen aylarda eski baro başkanının yeni seçim kanun teklifi üzerinde, uyarı ve tavsiyelerini TV’den dinledim. Vatandaşlara ve ilgili kurumlara hitaben konuşması ile meslek odası ve mesleğin itibarına nasıl olumlu etkilediğini gördüm. Vehbi başkanla birlikte, bizim de artık iki eski oda başkanımız olacak. Başkanlarıma; sağlık ve keyifli bir yaşam dilediğim yeni dönemlerinde, umarım bu tür desteklerini bizden esirgemezler. Tekrar bu vesile ile başta oda başkanlarımız olmak üzere bütün kurul üyelerimize, emekleri için teşekkürlerimi iletiyorum.
2022 yılının başında, önceki dönem seçimlerinde bağımsız adaylar olarak, yeni yıl kutlaması için oda başkanımıza samimi bir ziyaret yaptık. Bu ziyaretimizde çektirdiğimiz fotoğrafı kendisine gönderip, izin verirseniz sosyal medyamızda; Bağımsız YMM Adayları olarak paylaşmak istediğimi ilettiğimde olumlu cevap alamadım, biraz şaşırdım.
Hızır Paşa emir verir: “Herkes Pir Sultan’ı taşlasın, taş atmayanın boynu uçurulacak,” Uğruna mücadele ettiği halk, Pir Sultan’ı taşlamaya başlar. Taşlar Pir Sultan’a kadar gelmekte, ama ona değmeden yere düşmektedir. Pir Sultan’ın can yoldaşı Ali Baba, taş atmasa da can korkusundan Pir Sultan’a bir gül atar. Gül, Pir Sultan’a değer ve yaralar. Can dostunun bu hareketinden incinmiş ve ne söylemiş üstat?
Şu ellerin taşı hiç bana değmez.
İlle dostun bir tek gülü yaralar beni
Odamızın Yeni web sitesine baktım ve şaşırdım! Oda başkanımızın mesajı içinde; 2019 seçimlerinden bahseden bir bölüm aynen şöyle: “Genel kurulumuzda ancak bir hizmet yarışında yer alma dileği sayılabilecek bazı adaylık istekleri dışında seçimlerimiz büyük bir olgunluk ve görüşlerde birliktelik içerisinde geçti.”
Vehbi başkanıma sormak isterim.
Son seçimlerde ben ve diğer bağımsız adaylar; Sizce seçimlerimizin olgunluk ve birlikteliğimizi bozduğunu mu düşündünüz? Umarım yazım hatası olmuştur.
Pir Sultan’ın dediği gibi;
İlle de dostun bir fiskesi yaralar beni.
7. Benim Önerilerim Oldu:
Web sitesi Görüş ve Önerileriniz bölümünde; artık yazdıklarınızı geriye dönük görebiliyorsunuz, çok güzel, emeği geçenlere teşekkür ederim. Benim 2017-18-21 yıllarında yazdıklarım görünüyor, daha önceki yıllarda yazdıklarım ise görünmüyor. Açıkçası buraya başka yazanlar var mı diye de merak ediyorum. Bütün önerilerim içinde sadece biri gerçekleşti. Bu da 2017 yılındaki, YMM Raporlarının bilgisayar programıyla, standart olması hakkındaydı. Bunu da kısmen ve gecikmeli de olsa Maliye Bakanlığı, e-imza ile vergi dairesine standart rapor gönderme imkanı sağlandı.
Ben Oda YK üyelerine ’sözlü ya da yazılı çok öneri verdim. Ancak olumlu cevap ve destek aldığım konu sadece THM koro ve zeybek ekinini kurmak olmuştur. Bunun için de her fırsat da teşekkür ediyorum. Aslında Odamız Korosu’nun Kurucu Başkanı olarak, 2 dönem sonra bu görevi bırakmış olsam da, yapılan son konserimizde, oda başkanımızın açılış ve kapanış konuşmasını dinledim. Koronun kurucusu olarak kısaca ismim söylenir diye bekledim, olmadı! Bu konu beni üzmedi dersem yalan olur.
Hep mesleğime, odamıza katkım olsun diye fırsat kolladım. Koro projesi gibi başka önerilerim de oldu. En çok önemsediğim; 2 sayfa ile detaylarına yer verdiğim, yönetim kurulu üyelerine ayrı ayrı gönderdiğim, yazılı önerimi de kısaca sizinle paylaşmak isterim.
Önerimi; Odamızın bina satın aldığı, kiracı aradığı ve kira geliri beklediği zamanlarda sundum. Bu öneride; sıfır yada 1-2 personeli olan üyelerimizin kiracı olması ve örnek mesleki çalışmalarını, uygun bir ortamda yapma hatta kurumsallaşma imkanını da yaratabilecek bir proje olarak, özetleyebilirim.
8. SORUNLAR AZALIYOR MU?
Sormak isterim; mesleğimiz ve meslektaşın sorunları azalmıyor mu, yoksa çoğalıyor mu? Sizce çözüm için yeterince cesaretli adımlar atıyor muyuz?
Mesleğin kalite ve kapasitesi için; Meslek odası ve TÜRMOB’dan duymadığımız çözüm mücadelesi, yaklaşık 10 yıl önce GİB tarafından uzun bir taslak tebliğ çalışmasıyla bir süre web sitesinde kalmış, ancak yasallaşmadan ve uygulamaya geçmeden yok olmuştur.
Mesleğimizin ve meslektaşın gücünü; sorunları çözerken yeterince kullanıyor muyuz? Korkarak. çekinerek meslek siyaseti yapılmayacağını ben öğrendim. Çünkü güçlü yanlarımızı 30 yıl içinde bonkörce harcadık, bu yüzden meslek odamızı aynı şekilde yönetme isteğine anlayış göstermem mümkün olmuyor. Odamızda demokrasi varsa, temsili sistem ile yönetmek de YMM’lerin olgunluğuna çok uygun, değil mi?
9. DEĞİŞİMİN ZAMANI, ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN BİZ DEĞİLSEK KİM
Üyeliğimin 5. yılından sonra; köken ayırımını tabi mozaik sisteminin, mesleğimize zarar verdiğini ve demokratik olmadığını düşündüm. Özellikle son 6 yıldır dile getirmeye çalıştım. Bir grup meslektaş ile bunu değiştirmeye çalıştık ve yetersiz de olsa olumlu gelişmeler oldu. Bu arada odamız Platform aktif çalışmalarında yer aldım, ayrıca ihtiyaç olduğuna inandığım, destek sunabileceğim her durum için katkı sundum. Odamız Koro ve Zeybek grubunun kurulması ne kadar normal ise bazı meslektaşlar ile meslek mücadelesi veren bir grup kurmak da o kadar normal bir durum.
Ercan İsmail Ünal üstadımızın dediği gibi; ZİHNİMİZİN VERGİSİNİ ODEMELİYİZ. Bu kadar mesleki zorluk ve olumsuzluklara rağmen, üyeler olarak olumlu adım atılması için yeterince tepki verelim ve bu sebeple meslek siyasetini ancak cesaretle yapılabileceğini de hatırlatmak isterim.
Meslek kanunu ile ilgili eksik ve olumsuz yanlarını da konuşabiliriz. Ancak en önemlisi başarılı yöneticilere ve duyarlı üyelere ihtiyaç var. Unutmayın ki, İyi kanun bile kötü uygulayıcılarla yetersiz görünebiliyor ancak kötü kanun da, başarılı uygulayıcıların elinde faydalı olabiliyor.
10. Söğüşleme-Azalan Gelir ve Üyenin Genel Kurula Katılımı:
Bakan-Başbakan açıklamaları mesleki saygınlığımızı koruyor mu? Hatırlatmış olayım, belki birçok meslektaşımız, başbakanın YMM’ler için “söğüşlüyor” suçlamasını duymamış olabilir.
Stok affı-matrah artırım düzenlemeleri; sizce Tam Tasdik ve Bağımsız Denetim Raporları. ile uyumlu mu?
Tarifelerimizdeki yıllık artışların TÜİK artış oranlarının altında olması normal mi?
Tarifelerimizdeki Artışlar: 2022 için %25 - 2021 için %18 - 2020 için %15
İşleri yoğun olan YMM’lerin, meslek siyasetine zaman ayırma imkanları olmaz. Hatta her şeyin yolunda olduğunu da düşünebilirler. Ancak birçok YMM; yaşadığı sorunlar nedeniyle, bir şeyler yapılmasının gerekli olduğunu düşünmektedirler.
Odamı Genel Kurul 1.Güne katılım çok yetersiz, yaklaşık % 5 civarında. Ancak Ertesi gün seçimlere katılım ise tek liste dışında Bağımsız Adaylar olduğu halde, Mozaik Listenin aldığı oy oranları ne anlatıyor?
2016= Delegelik 556 oy kullanıldı. Mozaik 393 oy ile %70
2019= Yönetim K. 634 oy kullanıldı. Mozaik 563 oy ile %88
Disiplin K. 629 oy kullanıldı. Mozaik 577 oy ile %91
Delegelik 631 oy kullanıldı. Mozaik 518 oy ile %82
Görüldüğü üzere, Bağımsız Adaylar liste halinde katılsalardı %18 oy ile 2 yerine 6 delege +1 Yönetim Kurulu Üyesi kazanabilirdi. Yani seçime bağımsız adaylar yerine, liste halinde girilmesi çok daha doğru sonuç oluşturur.
11. Toplumsal Olaylarda Biz Neredeyiz:
Toplumsal olaylarda halkımızın yanında olması ve üyelerin haklarını savunması konusunda; Barolar, Mimar-Mühendis ve Tabipler odalarını kıskanıyorum. Lütfen odamız ve birliğimiz aynı duruşu göstersin. Benim tek başıma yapamadığım ancak benim gibi düşünenleri, oda örgütlenmesi içerisinde güçlü çıkışlar ile, üyelerin gücünü etkili temsil edebilmesini, yani hak arayışımızda yanımızda olmasını istiyorum. Sizce bizim meslek örgütümüz; pastanın hakça paylaşımı, saygınlığımızın korunması, toplumsal fayda yaratan konular için yeterli çalışma yapıyor mu?
12. Seçimlerde Mozaik Karşısında En Az İki Grup Olmalı:
Odamız da iktidarda olan kurul üyelerimizin karşısında muhalif bir grup olsa idi, nasıl olurdu? Yıpranma mı, yoksa üretkenliğin arttığı, üyelerimize hizmet yarışının olduğu bir durum mu olur du? Genel kurullarımızda sorunlar ve çözümler daha etkili ve yeterince konuşulmaz mı? Daha fazla katılım olmaz mı ve seçilenler daha yüksek sayıda güçlü katılımın etkisiyle ayrıca seçilmek için gerekli mücadele ve üretkenliği göstermez mi? Projeler, hedefler, vaatler ve eleştiriler olmadan seçilmek sizce daha mı faydalı?
Grupların yarışması ve rekabet olması iyidir. Ancak şu ana kadar eşit şartlarda yarıştığımızı da lütfen düşünmeyin.
13. Mozaik Sistemde Temsil Edilmeyen YMM’ler:
Mozaik liste oluşturmanın; bütün kökenleri ve bu kökendeki üyelerin tamamını kapsadığını düşünüyorsanız size kötü bir haberim var, bu doğru değil!!
Mozaik Listenin karşısında olmak, yeni bir grup oluşturmak mesleki duruşumuza uygun mudur?
Öncelikle ahlaki ve hukuki olduğu kabul edilmelidir. Aksini düşünen de varsa üzülerek saygı göstermem mümkün değildir. En önemlisi de, grubun köken ayırımına tabi tutarak, ayrıştırması ve seçilenleri, kurul üyeliklerinin süresini sınırlandırmaması, mantıklı mıdır? Ben duayen üstatlarımızın, önemli başkan ve kurul üyelerinin, en fazla 2 dönem 6 yıl sonrasında, enerjisi varsa TÜRMOB ve milletvekilliği gibi daha üst görevlere taşınmasının doğru olduğunu ve hepimizin de bunu desteklemesi gerektiğini düşünüyorum.
Benim 16 yıldır üzülerek gördüğüm; YMM mesleğinin saygınlığı azalmış, haksız rekabetin çoğalmış olduğudur. En azından kazanımlarımızı koruyabilseydik, belki Mozaik sistem bu şekilde devam etsin denilebilirdi.
Sonuç; Değerli olan YMM meslektaşlarıdır, oda yöneticileri ise önemli kişilerdir. Yöneticilik külfet ise başkaları da yapsın, yok nimet ise başkaları da faydalansın.
14. Haksız rekabeti Vb. Konuları, Odalar Ve TÜRMOB Yerine GİB. Çözmek İstedi:
GİB taslak tebliği hazırladı, hatta görüş almak üzere web sitesinde uzun süre görebildik. Taslak tebliğde; YMM tasdik sayıları, meslek mensubu yanında çalışan uzman personel sayısı vb. veriler dikkate alınarak, meslek yasasından beklenen amaçları sağlamak ve meslek mensupları arasında haksız rekabeti önlemek amacıyla TÜRMOB’un da katkısıyla bir çalışma başlatmış idi. Bu çalışmanın, standartlaşma yoluyla kalitenin geliştirilmesine katkısı olacağı düşünüldü ama bu çalışma 10 yıldan daha fazladır neden bitmedi, bilmiyoruz. Bunu meslek örgütümüz neden takip etmez ve üyeleri bilgilendirmez merak ediyorum.
15. Meslek siyaseti neden yapılır?
Amacımız meslek sorunlarımızı çözmek değil mi? Ben 16 yıldır YMM sorunlarımızın azalmadığını aksine çoğaldığını ve konuştuğum meslektaşlarımızda aynı düşüncelerinin olduğunu görüyorum.
Meslek odası ve TÜRMOB yöneticilerimiz sizce mesleki sorunları biliyor mu?
Bence biliyorlar. Ama biz neden sorunların azalmadığını tam olarak bilmiyoruz.
Benim düşüncem; oda yöneticilerimizin 5-10 yıldan fazla görevlerinde kalmaları.
Ayrıca hepimizin, iyi eğitimli ve birikimli bulunduğu tartışmasız.
Üstelik saygısızlık olmasın, çekişme olmasın gibi korkularla hareket ettiğimizi de biliyorum. Benim de 16 yıl içinde, bu düşünce ile yeterli adımlar atmadığımı kabul ediyorum. Sadece bağımsız aday olarak soruna dikkat çekmeye çalıştım. Özellikle genç meslektaşlarımızın heyecanı ile birlikte, BYMM Grubunun kurulması ve yeni liste ile seçimlere katılma kararı, bende yeni bir umut oluşturdu.
16. MESLEKİ SORUNLARI, MESLEK SİYASETİ ÇÖZMELİ:
Türkiye’nin bizden beklediği pek çok şey varken, meslek köken dengeciliği ve sınırlamalarını bir an önce aşmak, önümüzdeki dönemde şimdikinden daha bağımsız bir düşünce ile hareket etmek ve “acaba kökenimiz ne der” baskısından kurtulma ihtiyacı içerisindeyiz. İşte bu nedenle BYMM Grubu; bir seçim ittifakı değil, bir amaç, bir düşünce birlikteliğidir.
Yani genel kurul da; hem %5 katılım ve ertesi gün hem de tek liste ile; yeterli oy desteği alma, daha başarılı olma heyecanı mümkün olmuyor. Üyelerin %20 civarında ki yetersiz katılımı ile oy verenlerin baskısı olmadan, meslek siyaseti yapmak başarı getirir mi?.
Ayrıca bazen ayrılıklar, dargınlıklar olur. Ancak sonra tekrar bir araya gelmek de söz konusudur. Birleşmek için bazen AYRILMAK GEREKİYOR. Bugüne kadar neden yeterince mesleki sorunları çözemediğimizi ve bu kabahatin bir bölümünün de, seçme-seçilme hakkını kullanmayan bizlerde olduğuna umarım dikkat çekebilmişimdir
Artık Mozaik Grup tek başına değil, üstat geleneğine bağlı, birlikte meslek mücadelesi verebileceğimiz, Bağımsız YMM Grubu da vardır. Yeni durum mesleğimize, meslektaşımıza hayırlı olsun
2.Bölüm Aday Tanıtma Konuşması:
YMM faaliyetini 16 yıldır yapıyorum. Ben hep mütevazi olmayı tercih ettim ancak bir atasözümüz der ki; MÜTEVAZİ OLMA GERCEK SANIRLAR. Meslek ve meslektaş adına, kendi çapımda ama sürekli, 25 yıldır meslek mücadelesi verdim. Ülkemiz adına da; 15 yıldır siyasi parti çalışmalarını da yapıyorum.
Üniversite sonrası 1988 den bu yana; meslektaşlar ve diğer paydaşlar, mesleğime hakim ve başarıyla yerine getirdiğimi bana hissettirdiler. Mesleki çalışmamın 40. yılındayım ve dolu dolu geçti.
YMM olduktan sonra; sosyal sorumluluklarımı en üst seviyede yerine getirdiğimi fark ettim. Sadece meslek mücadelesi değil, ülke siyaseti, halk müziği, halk dansları dahil, sosyal olayları da ihmal etmeden mücadelemi verdim, vermeye de devam ediyorum.
Ve en önemlisi Türkiye şartlarında; eşimle birlikte, iki çocuğumuza da, en iyi eğitimi verme imkanını bulduk. Kızım Boğaziçi-oğlum Koç üniversitesini 1.’lik ile bitirdi ve şimdi doktora eğitimlerini Kanada ve ABD’de, hem de dünyanın en iyi üniversitelerinde devam ediyorlar. Bu durum beni çok fazla zengin ve mutlu hissettiriyor. Tabi başarı burslarıyla okudukları dönemde ödemediğim paraların mali yönden bana olumlu etkisi de tartışılmaz.
YMM olduğum dönemlerde az kazanmamın nedeni; SMMM dönemlerinde yapılan ve bırakmak zorunda olduğumuz muhasebe işler ile yeni YMM işlerinin yeterince olmamasıdır. Diğer sebebi de zamanımın bir bölümünü, sosyal sorumluluk kapsamında çalışmalarım, çocuklarımım eğitimi ve siyaset çalışmalarımda kullanmış olmamdır. Bu tercihlerimden de memnunum.
Umudum var, Gençliğim var, Enerjim var, özetle Yönetim Kuruluna adayım ve BYMM Grubu’na desteğinizi istiyorum.
Hepinize beni dinlediğin için teşekkür ederim,
Toplantımız mesleğimize hayırlı olsun, Sağlıcakla kalın. 04.06.2022
Sinan ARSLAN
YMM & BD.
コメント