İst. YMM Odası 2022 Yılı Genel Kurulu Bitti ve Çok Şey Değişti:
Öncelikle odamızın yeni başkanı seçildiği herkes tarafından kabul edilen Sabri Tümer üstadımızın vefatı; hepimizi çok üzdü; yakınlarına, meslek camiamıza ve sevenlerine tekrar başsağlığı, Sabri Başkanımıza da Allah’tan rahmet diliyorum. Bu gelişme; meslek odamız için üzücü ve beklenmeyen büyük bir değişimdir. Bu genel kurul ile; mutlaka Sabri Tümer’in başkan odayı olarak seçileceğini ve tecrübelerinden faydalanacağımızı hesaplamıştık. Bu hesap tutmadı, meslek odamız için büyük kayıptır. Kendi adıma; iyi ki pazar günü sandıklar açılmadan 5 dakika önce, başkanlık katına çıkıp, Sabri Başkan’ın yanında oturup sohbet etmişim, karşılıklı iyi dileklerimizi, genel kurul toplantısından memnuniyetimizi ve de geçmiş olsun dileklerimi iletmişim. Bu son konuşmamızı unutmam mümkün değil, çünkü bunun Veda Konuşması olduğunu anlıyorum..
Yeni dönemde; ilk defa Mozaik Grubu dışında yeni bir grup ile, farklı düşünceler gündeme gelmesi önemli bir değişimdir. Üstelik de farklı düşüncenin gerginlik yapacağı ihtimalinden korkanlar, düşündükleri gibi olmadığını, aksine en üst seviyede nezaket, sevgi-saygı ve üstat geleneğine de uygun konuşmalar ile genel kurulumuzun tamamlandığını gördüler. Ertesi gün seçimler de aynı olgunluk ile tamamlandı. Yani kasıtlı yada temkinli yaklaşımla, düşünülen ve de seslendirilen korkuların gerçekleşmediğini herkes gördü. Bu aşamanın tamamlanması ile Mozaik dışında yeni grubun zararlı olmadığı, aksine demokratik ortamın kurulduğu, meslektaşların ve mevcut oda kurul üyelerini olumlu yönde motive ettiği de anlaşılmıştır.
Farklı düşünülen 2 ana konu vardı ve bu değişim hayata geçti.
· Yeni Grup üyelerinin farklı mesleki köken sahibi meslektaşlardan oluşma düşüncesi. Ayrışma yerine, kaynaşma ve daha objektif, daha faydalı mücadele verme düşüncesi.
· Oda kurullarına seçilen üyelerin; en fazla 2 dönem (6 Yıl) görev yapması ve tecrübesini devam ettirmek isteyenlerin ise enerjileri de uygun ise; üst birlik ya da milletvekilliği, belediye başkanlığı gibi yeni görevler yapması için desteklenmesi.
Saygın olan Mozaik Sistem içerisinde, bilindiği üzere 4 adet önemli grup mevcut. Yani Mozaik; farklı gruplardan gelen isimleri, seçim için ortak liste çıkartan bir sistem. Ancak normalde Mozaik ve ilgili grupların; amaç ve ilkeleri ile nasıl yönetileceği, nasıl çalışacağı, ön seçim için davetin vb. konuların nasıl olacağını düzenleyen tüzük gibi kurallara ihtiyaç varken ve bu eksiklikler yaklaşık 15-20 yıldır konuşulduğu halde yeterli değişikli yapılmamıştır. 1990’lı yılların üye sayısının çok çok az olduğu ve köken dağılımın da bugüne göre çok farklı olduğu, farklı vergi denetim kökenleri yerine, 11 yıldır sadece Vergi Müfettişliği kökeni olduğu da ihmal edilmiştir.
Mozaik Sistem de yer alan gruplar içerisinde; köken ayırımının mesleğimize, meslek odamıza, meslektaşımıza zarar verdiğini düşünenler oldu ve bunu ifade etmeye başladı, bu büyük değişimdir.
Katılım durumu 1. Gün %5 ve ertesi gün de oy kullanan ise 1/3 olduğu, ne anlama geliyor? Çok açık; görüşmeleri dinlemeye gerek görmeyen, sadece uzun yıllardır kurul üyelerinin oy isteme ricalarını kırmamak için oy kullanmak. Yani duygusal olarak verilen sözü tutma ihtiyacı ve eşit şartlarda seçim yarışı olmayışını da eklersek; yeni grubun ilk seçiminde yaklaşık %10 oy almasını da küçümsememek lazım. Önceki 32 yıl içerisinde; Mozaik sistem dışında başka liste olmadığı dönemlerde, üyelerin yaklaşık %20’ler de katılım göstermesine karşılık; iki listenin yarıştığı yeni dönemde artış ile katılım %30’ları geçmeye başlaması umut verici ve önemli bir değişikliktir.
Değişmeyen tek şey değişimdir. Umutsuzluk bize yakışmaz, enerjimiz var, mücadele etme sorumluluğumuz devam edecektir.
Sevgi ve saygılarımla,
YMM Sinan Arslan
Comments